Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

Drie Kanalenroute

 

 

Bron: Gemeentebestuur en Raad voor Toerisme van Ranst www.ranst.be  in samenwerking met Toerisme Provincie Antwerpen    www.tpa.be
Vertrekpunt: Parking rechtover de Allierse kapel, Liersesteenweg, 2520 Emblem
Afstand: 49 km, Knooppunten: vertrek richting Lier, sla linksaf (tussen huisnummers 143 en 145), rij rechts rond de jachthaven van Emblem en volg KN 88 – 76 – 75 – 74 – 98 – 96 – 04 – 95 – 94 – 93 – 89 – 90 – 26 – 57 – 56 – 78 – 77 – 64 – 85 – 86 – 87- ri 88, aan café “Op de Meir” linksaf naar parking.
Traject: De jachthaven ligt in een zijarm van het Netekanaal en is tijdens het seizoen een pleisterplaats voor plezierjachtjes op doorreis. Ter hoogte van de jachthaven lag vroeger een sluis. Dit sas maakte door middel van eb en vloed de verbinding van de Kleine Nete met het Netekanaal. Bij gelijke waterstand opende men de sluisdeuren.
Je volgt een tijdje de Kleine Nete richting Lier (let op het panorama in de verte). De spoorwegbrug brengt je aan de overzijde van het Netekanaal. Dit kanaal werd tussen 1936 en 1938 uitgegraven om de verbinding te maken tussen de Rupelstreek en het het Albertkanaal.
Je komt nu terug ter hoogte van de jachthaven en je ziet links de torens van de St Gummaruskerk en het vroegere gemeentehuis uitsteken boven het dorp van Emblem.. Je verlaat het Netekanaal en volgt terug de Kleine Nete. Links en rechts liggen talloze vijvers verscholen in ruig struikgewas. Enkele ervan worden beheerd door visclubs.
Ter hoogte van de Broechemsesteenweg kies je terug voor het Netekanaal en je komt via de sluis van Viersel aan het Albertkanaal. Aan de overzijde van het kanaal fiets je langs het kasteel van Hovorst, ooit eigendom van de Hertog van Bourgondië. Een voorhistorische kasseiweg brengt je naar Pulderbos waar je iets voorbij de dorpskern langs de windmolen (type bovenkruier)  van Molenheide, fietst. Rustige landbouwwegen brengen je over de E 34 tot aan “Het Boshuisje”, de plaats waar Conscience zijn bekende roman “ De Loteling” schreef. Je rijdt nu op de rand van de bossen van Zoersel en Halle. Verkeersarme en soms onverharde wegen voeren je naar het Antitankkanaal.
Dit kanaal werd kort na WO I aangelegd ter verdediging van Antwerpen en loopt van Oelegem aan het Albertkanaal to in Berendrecht aan de Schelde. Nutteloos bleek later. De Duitsers rukten in geen tijd op tot in Antwerpen. Het is 46 km lang en een oase van groen en stille waterpartijen voor fietsers en wandelaars.
Je passeert ook het Fort van Oelegem dat deel uitmaakte van een gordel van elf forten, gelegen op geruime afstand van Antwerpen. Sinds 1980 is het een ideale broedplaats voor vleermuizen. In de zomer en op aanvraag kan men onder leiding van een gids het fort bezoeken. Het Antitankkanaal mondt uit in het Albertkanaal. De brede monding, nu gebruikt door waterskiers, was eens de aanzet van het duwkanaal naar de Schelde. Deze plannen werden onder druk van natuurliefhebbers en bewoners van weekendhuizen langs het Antitankkanaal opgeborgen.
Je volgt nu het Albertkanaal in de richting van Antwerpen. Oelegem voorbij steek je het kanaal over en rijdt je langs rustige wegen langs het bos van Ranst (Zevenbergen) en een tijdje langs de E313 om dan zuidwaarts te trekken. Links zie je flarden van het golfterrein Bossenstein. Even verder, iets voor Broechem, ga je een betonnen fietspad op. Dit is gelegen op de vroegere industrie-spoorlijn van Oelegem naar Lier. Het vak Oelegem – Broechem was een privé SAFI-spoor (SAFI:  uitgebaat door Société Anversoise Foncière et Industrielle) en het vak Broechem – Lier, met verscheidene militaire aansluitingen, werd uitgebaat door de NMBS. Je fietst nu ook een stukje van De Boomgaardroute. 500 meter na KN 87 draai je links de Ranstsesteenweg op en aan Café “Op de Meir” nog eens links naar je vertrekpunt, de Allierse kapel.