Speedyjef
Fietsen met Okra O.L.V. Olen
 

http://www.speedyjef.be

Okra:

  • Open Kristelijke Respectvolle en Actieve beweging.
  • Activiteiten: fietsen, wandelen, petanquen, sport en spel, turnen, kubben, bowling, toneel, vorming, uitstappen...

O.L.V. Olen – Double D-ranch Bruggeneinde (Heist-op-den-Berg)

 

 

Bron: OKRA O.L.V. Olen
Vertrekpunt: Kerk O.L.V. Olen, 2250 Olen
Afstand: 37 km,  niet bewegwijzerd.
Traject: Je verlaat het dorpscentrum in zuidelijke richting en al snel fiets je door de Zavelstraat, een groene long met dennenbomen. Liefhebbers kunnen hier een half uurtje ronddolen langs de talrijke boswegeltjes. Je kruist een drukke baan, het Albertkanaal en de E 313 om vervolgens langs een afgescheiden fietspad en rustige wegen naar Kamp C te trekken. Kamp C, een voormalige militaire basis, is nu omgetoverd tot een uniek polyvalent domein waar duurzaam bouwen centraal staat. De wereld van duurzaam bouwen vind je er toegepast in verschillende gebouwen én in de expo ‘O, is dat duurzaam bouwen!’ Wie aandachtig toekijkt vindt zelfs de voormalige kampkapel terug, omhuld als het ware door moderne bouwmaterialen.
UItgestrekte velden brengen je van Morkhoven naar Wiekevorst. Je fietst zuidelijk onder het dorp door. Nog een stukje grote baan en je passeert zo gezegde buitenverblijven, de meeste zijn echter permanent bewoond. Eens dit bosrijk gebied voorbij nader je de Double D-ranch, een taverne, gehuisvest in een prachtige blokhut.
Je vertoeft nu in Bruggeneinde, een onooglijk gehucht van Heist-op-den-Berg, maar kerkelijk afhankelijk van Hulshout. Je balanceert een tijdje op de gemeentegrens tussen Heist-op-den-Berg en Hulshout en trekt langs de “Kaasstrooimolen, dit is de laatste houten standaardmolen in het arrondissement Mechelen en de enige getuige van de 15 windmolens die in vroegere eeuwen het landschap sierden. Hij werd grondig gerestaureerd en feestelijk ingedraaid in 1990. De naam Kaasstrooi is nauw verbonden met de turfgronden aldaar. Toen men in 1724 de turfstekerij in twee delen vernoemde, nl. kaasstrooi en biezen, verwees men duidelijk naar het gewas dat er het meest voorkomt. Kaasstrooi is strooi afkomstig van arme heidegronden.
Je fietst verder ten noorden van Hulshout richting Heultje. Je snijdt als het ware het industriepark middendoor.In Heultje kies je resoluut voor dunbevolkte gebieden en landbouwgronden om via de Zwarte Heide terug in Oevel te belanden. Nog een kleine inspanning en je bereikt terug je vertrekpunt.