Speedyjef
Fietsen in Belgiƫ
 

http://www.speedyjef.be

De Groene Netekant

 

Bron: Regio De Groene Netekant www.degroenenetekant.be in samenwerking met Toerisme Provincie Antwerpen www.tpa.be

Vertrekpunt: Sluizen Albertkanaal, Sluizenweg, 2250 Olen

Afstand: 66 km, Knooppunten: KN 61 – 12 – ri 13 tot aan jachthaven dan ri centrum Herentals (detail vind je onder traject) – 29 – 56 - ** ( zie traject) – 14 – 18 – 01 – 02 – 15 – 08 – 10 – 09 – 47 – 46 – 45 – 44 – 43 – 66 – 65 – 62 – 61.

Traject: Je rijdt langs het Albertkanaal tot aan de baan Herentals – Aarschot, steekt het Kempisch Kanaal over en volg dit richting Bocholt tot aan de jachthaven. Hier ga je links een breed fietspad op richting Herentals-Centrum. Je steekt de ring recht over en rijdt dan over de Augustijnenlaan tot aan het rond punt en je neemt links de Koppelandstraat, die je op de Grote Markt van Herentals brengt.

Je rijdt rechts het marktplein af en via het Hofkwartier kom je terug aan de Augustijenlaan die je oversteekt. Hofkwartier verandert in Fraikinstraat en nog later in Nederij. Je komt aan de Ring en je neemt richting Lichtaart, een breed fietspad brengt je langs het natuurgebied “ Snepkensvijver” en even verder aan knooppunt 29 ga je links de bossen in. Je kruist enkele mountainbike-pistes en ook het oorlogsmonument (WOI) “Hofke van Bajot”. Soldaat Nestor Bajot sneuvelde in Lichtaart op 20 augustus 1914. Hij moest de terugtrekking van het Belgische Leger beschermen. Zijn stoffelijke resten werden later overgebracht naar zijn geboorteplaats Lens-Saint-Servais, waar hij als enige gesneuvelde van WOI vereerd word.

Aan knooppunt 56 (**) is het even opletten (daar wordt knooppunt 14 nog niet aangegeven), je volgt de zandweg ,aangegeven met Herentals Centrum en even later zie je de richtingsborden 14 terug staan. Je passeert Het Netepark en het Bloso om vervolgens in Vorselaar door een mooie dreef naar het Kasteel de Borrekens te rijden. Via een onverhard pad zak je af naar de Watermolen van Grobbendonk, gelegen op de samenvloeing van de Kleine Nete en Aa. Midden in een militair kamp vind je de ruine van de voormalige priorij O.L.V De Troon (klooster opgericht in 1414 en meermaals vernietigd en beroofd, onlangs kreeg de gemeente Grobbendonk een kopij van de klok, de originele bevindt zich in Schotland).

Via de Kleine Nete kom je terug aan het Albertkanaal, dat je links volgt tot aan de sluizen van Olen, je vertrekpunt.