Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

Demervallei - Domein Bokrijk

 

Bron: Fietsroutenetwerk Limburg, www.toerismelimburg.be
Vertrekpunt: Rietstraat, B-3520 Zonhoven (Kiewit) (tussen KN 91 – 95)
Afstand: 51 km, knooppunten KN ri 95 – 96 – 97 – 100 – 102 – 101 – 83 – 82 – 70 – 72 – 71 – 91 –ri 95
Traject: Onmiddellijk buiten het dorp rijden we langs de vijver Platweyers, een natuurreservaat voor zeldzame watervogels. Via Hommelheide fietsen we richting Albertkanaal om vervolgens de Vertakkingsvaart, een kleine jachthaven, in Hasselt te bereiken. Lichtgolvende fietspaden brengen ons veilig langs fietstunnels naar een prachtig fietspad (met verlichting!) naar de campus in Diepenbeek. Dit fietpad loopt parallel met de Demer en geeft ons een mooi overzicht van de vallei. We laten Dorpheide links liggen en trekken over de Kaalbergsheide naar het industriepark van Genk Zuid, gedomineerd door de bedrijven Foresco en Ford.
Een steile klim brengt ons aan het sluizencomplex aan het Albertkanaal, dat we oversteken en links volgen. We rijden nu door een laaggelegen gebied met enkele grote vijvers om dan terug te klimmen naar de mijnsite van Winterslag. We trekken door de mijnsite en zien o.a. de school, kerk en woonwijken, allen opgetrokken voor de toenmalige mijn.
We zakken nu af naar een volgend laaggelegen en waterrijk gebied: het Domlein van Bokrijk. We fietsen langs bossen,vijvers en weidegebieden met Gallowayrunderen en de achterkant van de Botanische Tuinen om tenslotte langs de festivalweiden van Pukkelpop en Rimpel Rock ons vertrekpunt te bereiken.