Speedyjef
Fietsen met de Duinen
 

http://www.speedyjef.be

ORGANISATIE + INFO: Reizen De Duinen (A 1097), Aarschotseweg 28, 2200 Herentals

tel: +32 (0)14 - 21 21 12

Betalingen: BE84 4132 0056 7159

Heede (D) – Bourtange (NL)

 

Bron: Reizen De Duinen, Aarschotseweg 28, 2200 Herentals +32 (0)14 / 21 21 12
Vertrekpunt: Hotel Zur Linde, Dörpener Strasse 1, D-26892 Heede (D)
tel. 0049 (0) 49 63 91 69 0 www.zur-linde-heede.de         
Afstand: 32 km,
Traject:  We rijden de Kirchstrasse (achterkant hotel) richting kerk, voetbalstadion en tennisvelden af en belanden via  Im Binnenlande aan de rivier de Ems, we volgen deze stroomafwaarts. Aan de brug over de Ems ( na +/- 6 km) gaan we rechtdoor (niet de brug over) en volgen de bordjes van de Emslandroute (groene fiets op wit zeskantbord).
We rijden langs een zweefvliegveld (Segelflugplatz), steken de drukke verkeersweg K155 over en nemen de 1ste weg rechts (An Der Lake) richting dorpscentrum Borsum.
In het dorp rijden we linksaf langs de kerk en Gasthof Kassens. We zien de fietsbordjes met Bourtange erop (Smokkelroute United Countries, kleine gele plaatjes) en berijden achtereenvolgens het asfaltbaantje (Sande) tot op het einde, even rechts (nog Sande) en dan links de Muhlenweg in tot in Neurhede. We draaien rechts de grote weg op en nemen de 1ste straat links (Raffeiserstrasse), blijven de bordjes volgen en belanden zo in het vestingsstadje Bourtange.
Tijdens de 80-jarige oorlog viel Gronngen in de handen van de Spanjaarden. Om hun bevoorrading vanuit Lingen in Duitsland af te snijden werd op de enige toegangsweg van Duitsland naar Groningen, gelegen op een zandrug tussen de moerassen, een schans met vijf bastions opgericht. De vesting werd meerdere malen uitgebreid en werd nooit ingenomen. Door de drooglegging van de moerassen door de boeren had de schans geen nut meer en werd ze compleet verwaarloosd. In de jaren 70 besloot men de schans terug in haar oorspronkelijke staat te brengen en momenteel legt men de laatste hand aan “De natte Horizon”, een kunstmatig moeras. Heden ten dage kan men de wallen, de soldatenverblijven, de kapiteinswoning, het koetshuis, het Convooimeesterhuis, De Commanderie bezoeken. Ze zijn nu ofwel als logementen, winkels, cafe’s of musea in gebruik. Vergeet het “Houten Paard” niet. Gestraften werden  wijdbeens op de scherpe rug van het paard  gezet met gewichten aan hun voeten. Een pijnlijke bedoening!
We verlaten Bourtange langs de Bisschopsweg, wordt aan de grens Bourtanger Strasse, en rijden op de T-sprong links via de Hauptstrasse door Neuhede.  We nemen de 1ste weg rechts (Kuhweg). Op een vervormde T-sprong (na +/- 4 km) volgen we rechts de Brinkweg die ons in Schukenbrock brengt. Hier gaan we rechts en direct links tot einde weg links, Kaltentange, 1ste R, einde weg links, Alte Kampe. We steken de Neuhederstrasse schuin links over en belanden in de Muhlenstrasse, we kruisen nu de Dersumer Strasse en de Dörpener Strasse om dan onmiddellijk links de Kirchstrasse te volgen tot aan de achterkant van ons hotel.