Speedyjef
Fietsen met de Duinen
 

http://www.speedyjef.be

ORGANISATIE + INFO: Reizen De Duinen (A 1097), Aarschotseweg 28, 2200 Herentals

tel: +32 (0)14 - 21 21 12

Betalingen: BE84 4132 0056 7159

Heede (D) – Ruiten AA-route (NL)

 

Bron: Reizen De Duinen, Aarschotseweg 28, 2200 Herentals +32 (0)14 / 21 21 12
Vertrekpunt: Hotel Zur Linde, Dörpener Strasse 1, D-26892 Heede (D)
tel. 0049 (0) 49 63 91 69 0 www.zur-linde-heede.de         
Afstand: 72 km, deels bewegwijzerd
Traject:  De Ruiten AA, slagader van Westerwolde stroomt in een veel te groot dal. Dit dal ontstond zo’n 250.000 jaar geleden toen het smeltwater van de Duitse rivieren zich een weg baande door het landijs naar zee en ontstond het oerstroomdal van de Hunze. Later waaide het kilometers brede dal grotendeels dicht met zand en verplaatste de rivier zich oostwaarts. Zo ontstonden de dalen van de Ruiten AA en de Ems. Van Sellingen tot Ter Apel is het dal minder breed en ondiep, het werd gevormd door het veenriviertje de Runde, die zijn oorsprong had bij Zwartemeer (Drenthe). Het esdorpenlandschap loopt aan de zuidkant tot aan Ter Wisch en is karakteristiek voor Westerwolde.
We volgen de Hauptstrasse richting Markt en blijven op de Hauptstrasse tot aan de Apotheker, hier gaan we links de Kolpingstrasse in, na het 1ste # wordt dat Geerenstrasse. Deze weg loopt ongeveer 9 km  zuidwaarts en verandert in Zum Siel. We laten Dersum rechts liggen en blijven zuidwaarts rijden tot Walchum. Net voor het dorp vinden we een hoop oude traktoren en volgen we de fietsroute richting Sellingen. We komen op de Bischofsweg, We volgen die +/- 6 km tot aan een T-sprong, hier gaan we links en volgen de bordjes van de Ruiten AA-route richting Hasselbrock en Ter Apel. We rijden nu door heel veel nieuw landbouwgebied, teruggewonnen op het vroegere hoogveen.
Aan de Ter Apelersluis op de grens met Nederland fietsen we voorbij het enige kapelletje van de provincie Groningen. Aan het Klooster Ter Apel is er eindelijk na bijna 30 km fietsen een eerste café in zicht: Café Boschhuis met terras, tussen de oude eikenbomen.
Ter Apel zelf is een ongezellig, druk lintdorp langs het kanaal, en ligt even van de fietsroute. We blijven de bordjes volgen, er komt nog een lang stuk langs een grotere verkeersweg: de Sellingerstraat, daarna draaien we dan toch een rustig landbouwgebied in bij Ter Wisch.
We naderen nu het grotere dorp Sellingen met meerder cafés (Café De Herberg, Dorpstraat 37 heeft een mooi terras. Na Sellingen doorkruisen we het natuurgebied van de Ruiten AA (zowel de rivier als het kanaal dienen als afvoer voor het overtollige water). Via Hasselberg komen we terug in de buurt van Hasselbrock, 700 m voor het dorp nemen we links terug de Bisschofsweg richting Walchum. Vanuit Walchum fietsen we terug naar Heede, in omgekeerde richting als bij het vertrek.
Je kan in Walchum ook langs de Ems over een dolomietweg terug fietsen naar Heede, hiervoor volg je de fietsbordjes naar Steinbild en aan de Ems volg je die stroomafwaarts richting Heede.