Speedyjef
Fietsen met de Duinen
 

http://www.speedyjef.be

ORGANISATIE + INFO: Reizen De Duinen (A 1097), Aarschotseweg 28, 2200 Herentals

tel: +32 (0)14 - 21 21 12

Betalingen: BE84 4132 0056 7159

Heede (D) – Vestingsroute (NL)

 

Bron: Reizen De Duinen, Aarschotseweg 28, 2200 Herentals +32 (0)14 / 21 21 12
Vertrekpunt: Hotel Zur Linde, Dörpener Strasse 1, D-26892 Heede (D)
tel. 0049 (0) 49 63 91 69 0 www.zur-linde-heede.de         
Afstand: 70 km, deels bewegwijzerd
Traject:  We rijden de Kirchstrasse (achterkant hotel) richting Marktplein en volgen de Hauptstrasse tot aan de apotheek. Hier gaan we linksaf de Kolpingstrasse in, aan het 1ste # nemen we de Bernhardstrasse en steken de Dersumerstrasse over. We belanden in de Muhlenstrasse, 1ste # links de Hermann-Abelstrasse in. We volgen nu de witte zeskantborden met de groene pijl van de Emslandroute. We fietsen snel langs de Waterskiplas en de camping. Aan het 1ste # rechts nemen we de Hogerfeldstrasse, op het einde gaan we links de Neurheder Strasse op en nemen de 1ste zijweg rechts, Siedlerstrasse. Volgend # links de Hubertusstrasse volgen tot net over de brug van de A 31. Rechts richting snelweg. We rijden nu rond het laatste stuk beschermd veengebied van het Heedermoor (nog 70 ha blijven over van de oorspronkelijke 500 ha, de rest werd afgegraven voor de turfwinning). Einde weg rechts de Haupstrasse volgen en dan links de Bourtangerstrasse, die overgaat in de Bisschopsweg die ons in het centrum van de vesting Bourtange brengt. Tijd voor een verpozing. Bourtange was vroeger een zandrug, de enige toegang vanuit Duitsland naar Groningen te midden van het hoogveengebied. Ter verdediging van deze weg werd een vesting gebouwd. Na de drooglegging van de venen door de boeren is de vesting verwaarloosd en vervallen geraakt. Vanaf 1970 is men terug begonnen met de wederopbouw. Het fraaie resultaat kan je nu bewonderen. We verlaten het dorp langs dezelfde weg zoals we gekomen zijn en volgen nu de bordjes van de Vestingsroute.
De vestingroute doorkruist een kleinschalig landschap en trekt langs beekdalen en waterlopen (restanten van het hoogveengebied) en langs enkele esdorpen (dorpen gelegen op een verhoogde zandrug).
Vanaf Jippinghuizen fiets je langs de westrand van het Ruiten AA-dal.  Smeerling is een typisch voorbeeld van de kleinschaligheid: kleine akkertjes op de essen en weilanden in het beekdal.  In Onstwedde kan je de kerk, waarvan zelfs de torenspits opgetrokken is kloostermoppen (grote rode bakstenen, gebakken door kloosterlingen) bewonderen. Veelerveen ligt dan weer op het Ruiten AA-kanaal en de voormalige veendijk (grens tussen ontgonnen gronden en het hoogveen).
Terug in Bourtange gekomen  berijden we voor de derde keer de Bisschopsweg, later de Bourtangerstrasse en volgen de fietsbordjes Heedermoor.We steken de autostrade over en keren terug langs de Hubertusstrasse en later Kaltentange, steeds rechtdoor tot in Heede.