Speedyjef
Fietsen met de Duinen
 

http://www.speedyjef.be

ORGANISATIE + INFO: Reizen De Duinen (A 1097), Aarschotseweg 28, 2200 Herentals

tel: +32 (0)14 - 21 21 12

Betalingen: BE84 4132 0056 7159

Heede (D) – Dollard (NL)

 

Bron: Reizen De Duinen, Aarschotseweg 28, 2200 Herentals +32 (0)14 / 21 21 12
Vertrekpunt: Hotel Zur Linde, Dörpener Strasse 1, D-26892 Heede (D)
tel. 0049 (0) 49 63 91 69 0 www.zur-linde-heede.de         
Afstand: 99 km, deels bewegwijzerd
Traject: De Dollardboezem, de vorm wordt verklaard door de naam, is een verzamelplaats van het afgevoerde landwater naar zee aan de monding van de Ems. De Dollard was tot in de 14de eeuw een bewoond land onder invloed van de wispelturige Waddenzee. Als de zee zich terugtrok volgden inpolderingen en in 1953 bereikte de Dollard zijn huidige omvang. De Dollard is één van de laatste Europese brakwater getijdenlandschappen. Dit dynamische natuurgebied bestaat uit polders, kwelders (ophogingen van zeeklei), slikken (lopen onder water bij vloed), zout en zoet water. Na het afsluiten van de Zuiderzee en de Lauwerszee is dit nog de enige zeearm in het Nederlandse waddengebied. Wij trekken door de polders en passeren aan de monding van de Westerwoldse AA.
We rijden de Kirchstrasse af richting kerk, voetbalstadion en tennisvelden en volgen Im Binnenlande tot aan de Ems. We volgen die stroomafwaarts en na +/- 6 km aan de brug over de Ems gaan we rechtdoor naar Borsum. We kruisen de K 155 en even verder draaien we rechtsaf naar het dorpscentrum. We volgen nu de bordjes naar Rhede tot aan de kerk en fietsen dan linksaf richting Rhederbrug en Bellingswolde (We volgen nu de Smokkelroute van de United Countries Tour en fietsen over de Zollstrasse en de Rhederweg). Langs de Zollstrasse vinden we Gasthof Wessing. Aan het kanaal gekomen volgen we het kanaal naar rechts en aan de brug, blijven we het kanaal volgen. We laten Bellingswolde links liggen en nemen dan links de Wijmeersterweg (na 5 km) richting Oudeschans, fietsbordjes blijven volgen. Wil je toch even naar Bellingswolde dan kan je de de villaboerderijen van het Oldambt bewonderen. Het Oldambt waren rijke boeren die zich verzetten tegen de rijke burgers van Groningen enerzijds en anderzijds tegen de eenvoudige pachters en ambachtslieden. Zij wilden hun macht niet afstaan en overwogen ooit een terugkeer naar Duitsland onder het gezag van de Bisschop van Munster.
We rijden Oudeschans binnen, het is een klein dorp met maar twee cafés: De Piekenier en Het Wapen van Oudeschans (in een oude ambtboerderij). We volgen rechts de Molenweg en dan links de Koudehoek richting Klein Ulsda om dan links de Ulsderweg richting Beerta te nemen.  We kruisen de A 7; Einde weg in Beerta, direct rechts. We volgen nu de borden van de Dollardroute (let op! borden met onderaan links een bolletje duiden dezelfde route aan, maar in omgekeerde richting). We fietsen nu door de polders (let op de grote villaboederijen) langs Nieuw Beerta en Drieborg naar de monding van de Westerwoldse AA in de Dollard. Bewonder het kunstwerk en het wijdse zicht over zee. We zakken nu zuidwaarts af langs het Wijmeerser Siefief tot in Nieuweschans ( een vesting op de Dollarddijk, ter vervanging van Oudeschans), waar we het paradeplein kunnen bewonderen. Hier vinden we ook een kuuroord (het heilzame water wordt opgepompt van op een diepte van 633 m) van Golden Tulip met sauna en massagesalon. We kunnen gebruik maken van hun etablissement om de inwendige mens te versterken.
Vanuit Nieuweschans volgen we de Dollardroute richting Bunde in Duitsland. We fietsen nu door de Charlottepolder en Bunderneuland tot we de verbindingsweg Oudeschans-Bellingswolde – Papenburg tegenkomen. We draaien links af (= Dunebroek) en nemen de 2de straat rechts, Ost-Weststrasse, tot in Heerenland waar we rechtsaf gaan. We rijden nu richting Brual en volgen terug de bordjes van de Smokkelroute van de United Countries Tour. In Brual gaat het via Brahe richting Rhede (bordjes blijven volgen). We rijden Rhede binnen langs de Emsstrasse, einde weg links, Kirschstrasse en 1ste rechts Sudende en verlaten het dorp richting Sudfelde en Borsum. We volgen de Borumer Dorfstrasse en nemen de 2de weg rechts, An Der Lake, einde weg links, Untern Esch  en volgen deze tot aan de Ems die we stroomopwaarts volgen tot aan de brug. Nog 6 km langs de Ems en we slaan rechts af om via Im Binnenlande de Kirchstrasse in Heede te bereiken. Op het einde van deze straat vinden we ons hotel Zur Linde.