Speedyjef
Fietsen in Nederland (Peter)
 

http://www.speedyjef.be

Flintenroute

 

 

Bron: ANWB / VVV Fietsgidsen Zuid Drente  www.anwb.nl
Vertrekpunt: Kerk, Hoofdstraat, Borger NL
Afstand: 42 km, bewegwijzerd
Traject: Een flint is een weg met veldkeien, 6 à 10 cm groot en zijn een alternatief voor kasseien . De veldkeien werden in het veld of op de heide gezocht tijdens de winter door werkloze turfstekers, uitzonderlijk werden hunebedden tot flinten geklopt.
We verlaten Borger zuidwaarts, en rijden parktisch onmiddellijk door Ees, haar heide, ondertussen bebost, en haar venen, omgevormd tot landbouwgrond. Aansluitend trekken we door de Boswachterijen van Exloo en Odoorn, hier lopen honderden koeien en schapen los over de bos- en heidepaden. De eerste flinten dagen op, kaarsrechte wegen die de bossen doorkruisen om het onderhoud van de boswachterijen te vergemakkelijken.
Van Odoorn gaat het via Vathe naar Exloo, rechts heb je een prachtig uitzicht over de “dalvlakte van het vroegere veengebied”. We rijden nu parallel aan onze heenweg terug naar Borger, waar we het centrum links laten liggen om naar het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum te rijden. Hier kan je een beeld vormen van de hunebedbouwers of het Trechterbekervolk, genoemd naar de vorm van hun drinkbekers in trechtervorm. Je vindt er ook informatie over grafheuvels, ijzertijdboeren, urnenvelden en oude karresporen uit de middeleeuwen. We zetten onze weg verder door een laaggelegen landbouwgebied, drooggehouden door grote grachten, en dan lichtje te stijgen naar een heuvelrug waar we meerdere grote hunebedden kunnen aanschouwen. Bijna niet te vatten hoe het Trechterbekervolk er in geslaagd is om die enorme rotsblokken op elkaar te stapelen.
Nota: Vanuit Drouwen kan je de route verlaten via de Steenhopenweg om een uitstapje te maken naar de Boswachterij Borger. Hier vindt je het Houtvester Kuhnhuis waar je het Boomkroonpad kan volgen. Het brengt je tussen het bladerdek van beuken over een brug, 17,5 m hoog boven de grond, en bied je een prachtig uitzicht over de ganse boswachterij.
We rijden richting Drouwen om de route terug op te pikken. Een breed fietspad brengt ons zuidwaarts naar ons vertrekpunt aan de kerk in Borger.