Speedyjef
Fietsen met de Duinen
 

http://www.speedyjef.be

ORGANISATIE + INFO: Reizen De Duinen (A 1097), Aarschotseweg 28, 2200 Herentals

tel: +32 (0)14 - 21 21 12

Betalingen: BE84 4132 0056 7159

Freystadt – Freystadt
( Rondrit langs Donau – Main kanaal en het oude Ludwig kanaal)

 

Bron: Reizen De Duinen, Aarschotseweg 28, 2200 Herentals +32 (0)14 / 21 21 12
Vertrekpunt: Gasthof – Hotel Pietsch, Marktplatz 55, D-92342 Freystadt, Duitsland   www.hotelpietsch.de
Afstand: 72 km, grotendeels bewegwijzerd: Fünf Flüsse en Tour de Baroque.
Traject:  We starten in FREYSTADT op het marktplein en draaien aan het RATHAUS rechtsaf, we passeren de rotonde en fietsen in de richting van het dorpje MICHELBACH. Omdat langs de verkeersweg het fietspad even verder stopt, nemen we na de rotonde het fietsbruggetje en draaien het asfaltbaantje links in (max. 6 ton). Circa 1 km verder draaien we mee naar rechts en nog eens circa 2 km verder draaien we linksaf naar het kleine dorpje. We volgen gewoon de hoofdstraat en steken verkeersweg 2238 over richting kanaal.
We fietsen nu langs het MAIN – DONAU kanaal in noordelijke richting, naar Nürnberg.
Na enkele kilometers duikt er een vreemd monument op – een granieten muur die uit de oever tevoorschijn komt. Dit is de Europese waterscheiding. Noordelijke neerslag loopt via de Rijn naar de Noordzee en zuidelijke neerslag loopt via de Donau naar de Zwarte Zee.
Na 8 km ( even voorbij het bord met km 96 ) draaien we rechtsaf richting ROTHSEE (er staat een duidelijk bordje). We bevinden ons nu op de fietsweg ROTHSEE – BROMBACHSEE en fietsen in de richting van het stadje Allersberg.
Wie reeds een terrasje wilt : op het einde van de ROTHSEE is er na circa 20 km een heel mooi terras : Grashof. Er is een degelijke bewegwijzering met de fietsbordjes.
In Allersberg loopt de fietsroute ten einde en komt er op de fietsbordjes de letter P van Parking. We volgen deze bewegwijzering naar de parking van het oude Bahnhof. Wie de weg moest kwijt raken in Allersberg kan best de weg vragen naar het alter bahnhof.
Aan het einde van de lange parkeerplaats staan er nieuwe bordjes die we moeten volgen via een oude spoorlijn : PFEIFFERHUTTE + LUDWIGSKANAL. We volgen deze bordjes in de richting van het dorpje SELIGENPORTEN. Net voor SELIGENPORTEN draaien we linksaf naar het dorpje PYRBAUM (langs een klein industrieterrein en door de bossen, nog steeds op een oude spoorlijn). Na PYRBAUM volgen we de bewegwijzering naar UNTERFERRIEDEN. In UNTERFERRIEDEN volledig door het dorpje fietsen in de richting van PFEIFFERHUTTE.
De deelnemers met koersfietsen kunnen een slechter stuk fietsweg SELIGENPORTEN – PYRBAUM – UNTERFERRIEDEN vermijden door langs de verkeersweg te fietsen : even voorbij SELIGENPORTEN linksaf via RENGERSRICHT naar PYRBAUM en hier rechtsaf verder naar UNTERFERRIEDEN.
In PFEIFFERHUTTE kan je meteen rechtsaf langs het kanaaltje in de richting van Burgthann en Neumarkt fietsen. (tip : in Pfeifferhutte is er 100 m verder een Gasthof met een groot tuinterras) Ook langs het kanaaltje zijn er regelmatig terrasjes.
We passeren regelmatig kleine dorpen langs het kanaal. We fietsen steeds langs de linkerkant van het kanaal tot in het grotere stadje NEUMARKT. In Neumarkt is het nog zo’n 20 km tot in FREYSTADT.
In Neumarkt moeten we het kanaal verlaten en de bewegwijzering richting BERNGAU en FREYSTADT volgen. We passeren eerst het kleinere dorp STAUF. Vanaf Neumarkt verloopt de fietsweg TOUR DE BAROQUE identiek met de FÜNF FLÜSSE TOUR. Om een slechter stuk fietsweg te vermijden, kan je best vanaf de kerk in STAUF de verkeersweg naar BERNGAU volgen.
Vanaf BERNGAU opnieuw de bordjes volgen tot in FREYSTADT. We passeren nog enkele kleine dorpjes ( Mittelricht – Kittenhausen – Thundorf - … nog één stevige helling ).
We bereiken FREYSTADT langs de Basilika, een bezoek hieraan is een MUST, met beroemde fresco’s van de gebroeders ASAM.