Speedyjef
Fietsen met de Duinen
 

http://www.speedyjef.be

ORGANISATIE + INFO: Reizen De Duinen (A 1097), Aarschotseweg 28, 2200 Herentals

tel: +32 (0)14 - 21 21 12

Betalingen: BE84 4132 0056 7159

Freystadt – Kelheim

 

Bron: Reizen De Duinen, Aarschotseweg 28, 2200 Herentals +32 (0)14 / 21 21 12
Vertrekpunt: Gasthof – Hotel Pietsch, Marktplatz 55, D-92342 Freystadt, Duitsland   www.hotelpietsch.de
Afstand: 73 km, grotendeels bewegwijzerd: Fünf Flüsse , Tour de Baroque en Altmuhlradweg..
Traject:  We vertrekken vandaag door de zuidelijke stadspoort op het einde van het marktplein en volgen de bewegwijzering van de Fünf Flüsse Radtour of deze van de Tour de Baroque.
De bewegwijzering is duidelijk, al moeten we onderweg naar BERCHING rond een fabriek draaien om daarna verder langs het kanaal te kunnen fietsen.
Het middeleeuwse BERCHING is een bezoekje waard en we verlaten even de fietsweg.
BERCHING is nog steeds ommuurd en heeft nog steeds zijn 4 stadspoorten uit de
15e eeuw.
We keren na het bezoek per fiets terug naar de route en fietsen langs het kanaal verder in de richting van BEILNGRIES via het klooster van PLANKSTETTEN. (kopie van het Franse klooster Cluny).
Even voorbij Berching moeten we over de Berching Schleuse en fietsen we vervolgens langs Eglasmuhle – Plankstetten en Biberbach naar BEILNGRIES. Aan de fontein bij het binnen rijden van Beilngries is het even zoeken. We moeten langs de Hauptstrasse door het oude centrum. Beilngries is niet zo gezellig als Berching door het drukke verkeer. We merken spoedig dat de rivier de ALTMUHL en de ALTMUHLRADWEG onze fietsweg komt vervoegen. Na BEILNGRIES lopen de TOUR DE BAROQUE,
5 FLÜSSE en ALTMUHL samen naar Kelheim.
We fietsen rustig verder richting KOTTINGWORTH en het dorpje TOGING en belanden even verder in het drukkere DIETFURT. Bij het binnen rijden goed de bewegwijzering in de gaten houden, we moeten dwars door Dietfurt langs de Hauptstrasse met verschillende hotels, marktplaats, en RATSHAUS. Even voorbij Dietfurt is er een stevige helling richting Muhlbach (een rustig dorpje ideaal voor een stop). We fietsen voorbij Muhlbach terug langs het kanaal dat nu in de bedding van de rivier de ALTMUHL verder loopt. Het kanaal wordt mooier omdat het verder stroomt met verschillende bochten, rotsen en heuvels langs de rivier.
Weldra komen we in het oude stadje RIEDENBURG. Op de heuvels bemerk je twee kastelen en de ruïne van een derde kasteel. RIEDENBURG zelf heeft een oude historische marktplaats.
Even voor RIEDENBURG moet je langs de grote sluis naar de rechterkant van de ALTMUHL en even voorbij RIEDENBURG moet je terug naar de linkerkant over de brug.
We fietsen verder langs de dorpen ESSING en ALTESSING. Om in het mooie ESSING te geraken moet je even van de route langs de beroemde HOLZBRUCKE en terug.
ALTESSING ligt op de fietsroute. Hoog boven ESSING ligt burg RANDECK.
We naderen KELHEIM en zien reeds van ver de BEFREIUNGSHALLE, gebouwd door koning LUDWIG na de overwinning op NAPOLEON. We fietsen langs de linkerkant van de ALTMUHL tot aan de moderne fietsersbrug en steken hier pas de ALTMUHL over en rijden KELHEIM binnen door de ALTMUHLTOR.