Speedyjef
Fietsen met Okra O.L.V. Olen
 

http://www.speedyjef.be

Okra:

  • Open Kristelijke Respectvolle en Actieve beweging.
  • Activiteiten: fietsen, wandelen, petanquen, sport en spel, turnen, kubben, bowling, toneel, vorming, uitstappen...

O.L.V. Olen – Heibloem Retie

 

 

Bron: OKRA O.L.V. Olen
Vertrekpunt: Kerk O.L.V. Olen, 2250 Olen
Afstand: 42 km,  niet bewegwijzerd
Traject: Je trekt noordwaarts richting spoorweg. Even verder passeer je een klein onverhard straatje. Hier woont kunstenaar, schrijver en natuurliefhebber Achilles Cools. Kauwen zijn het centrale gegeven in zijn werken. Hij gaat er prat op dat hij met hen kan communiceren.
Aan de overkant van het Kempisch Kanaal (Herentals – Bocholt) rijd je door een kleinschalig landbouwgebied om in Ten Aart over een, goed van de grote baan afgescheiden, fietspad richting Kasterlee te fietsen. In de buurt van de watermolen een uitgebreid toeristisch aanbod: kajak, binnenspeeltuin voor kinderen, tavernes,restaurants en zelfs een dancing. Rustige wegen brengen je langs de zuidkant van Kasterlee.
Je rijdt even langs de grote baan naar Retie om dan links het Reties Heiken in te slaan. Het landschap wordt veel opener, je fietst nu door een ruilverkavelingsgebied richting de Kapel van Hoeven. Even voor de kapel rijdt je over een lommerrijke weg tussen de bossen terug naar de grote baan richting Retie. Je kan even op adem komen op het gezellig terras van café Heidebloem.
Je bent nu op het keerpunt van de rit. Bij aanvang neem je dezelfde weg terug om dan door het gehucht Terlo te trekken. Dit is het gebied van de Rode loop, een brede gracht die in de winter het overtollige water afvoert en in de zomer het water levert om de gewassen op de grote akkers te beregenen. Je kruist de baan Kasterlee – Retie en langs rustige wijken bereik je de instellingen van “De Mast”, een school voor buitengewoon secondair onderwijs. Will Tura was jarenlang de peter van de school.
Even verder ligt de “Kabouterkensberg”,wijd en zijd bekend van de geleide wandelingen en vertellingen voor kinderen. Animatoren nemen je kinderen mee in het land van de kabouters. Op een speelse manier leven de kinderen voor een uurtje in een andere wereld. Natuurlijk ontbreekt in de zomer de ijskar niet.
Stilaan verlaat je de bossen. Op de rand ervan zie je links het Frans Masereel Centrum. Het heeft als intentie kunstenaars in contact te brengen met het grafisch beeld in al zijn aspecten door middel van residenties, workshops, demonstraties en tentoonstellingen.
Je fietst nu verder richting Lichtaart, parallel met de kempense landduin, gelegen tussen Herentals en Retie. Even je aandacht nog voor “Geitenboerderij Polle”. Je kan er, na afspraak, rondleidingen doen die alle facetten van de “geiten”boerderij tonen. Je staat versteld van hun assortiment aan producten.
Na de Polle trek terug door de ruilverkavelingen richting kanaal om dan via landelijke wegen langs de zuid-oostkant O.L.V. Olen terug binnen te rijden.