Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

In het Land van Pallieter

 

 

Bron: Pasar (vroegere Vankantiegenoegens) www.pasar.be
Vertrekpunt: Hoek Hoge Weg – Kruistraat Noorderwijk-Herentals KN 44
Afstand: 55 km, Knooppunten: KN 44 – 26 – 51 – 25 – 33 – 34 – 23 (verkorting = 37 km ri 22 ) – 24 – 76 – 75 – 13 – 23 – 22 – 46 – 45 – 44.     
Traject: Als je de Kruisstraat in fietst zie je links achter je de Hogewegmolen ( een standaardmolen van 1840). Deze molen stond 7 jaren stil en verviel snel tot Heer Hoeben de molen kocht in 1962. Hij maakte de molen terug maalvaardig. Tegenwoordig onderhoudt diens zoon Rudi de molen. De laatste restauratie gebeurde in 1990 naar aanleiding van zware winterstormen, die de molen zwaar toetakelden. Boerderijen schuiven voorbij en je fietst langs de T.I.R. der kempen, een kleiduifschietclub en eigendom van Frans Peeters (brons op de Olympische Spelen in 1988). Even verder kan je Het Schedelhof bezoeken. Hier vind je skeletten van zoogdieren en reptielen van over heel de wereld.
Net voor Wiekevorst kruis je de Wimp, een zijrivier van de Grote Nete. Je rijdt nu bijna door de dorpskern om terug over stuk onverharde weg te trekken. Je rijdt pal over een boeren erf om even later door Wimpel met zijn prachtige Wimpelhoeve te fietsen. Zeer landelijke wegen brengen je tot aan de rand van Itegem. Je trekt in een weide bocht rond het dorp om noordwaarts langs rustige wegen de dijk van de Grote Nete op te zoeken. Die brengt je tot aan de taverne Het nieuwe Schipke, let op het Oude Schipke, dat nog aanleunt tegen het nieuwe. Deze plaats werd vroeger het strand van Herenthout genoemd.
Even verder rijdt je door de gelijknamige straat langs het Park van Steynehof dat overgaat in een zeer laag gelegen gebied met veel grachten en struikgewas: Zwart Water. Je trekt nu richting Nijlen. Opletten de rustige wegen kruisen drukke hoofdwegen en je rijdt even over het fietspad langs de baan Nijlen – Kessel! Op nu naar de Kesselse Heide, een provinciaal domein en  een groene long met ontspannende heide en wandelwegen. Net na de heide passeer je de voetbalvelden van KFC Excelcior Kessel, hier kan je even verpozen in de Taverne Het Steentje.
In tegenstelling met de route van Pasar blijven we richting KN 76 fietsen. Eens op de Emblemsesteenweg gekomen kunnen rechts de dijk van de Kleine Nete op. We volgen de slingerende Nete en rechts zien we vele waterpartijen, aan de zuidkant hiervan ligt de Kesselse Heide. Je trekt langs enkele visclubs, je kruist de Broechemsesteenweg en blijft de Nete volgen. Rechts doemt een oude Netearm op en even verder duik je van de netedijk een onverharde weg in. Hij zet je in de goede richting naar de Taverne De Slappen Uier, wereldberoemd bij fietsers omwille van de 7 bieren van ‘t vat, rijstpap en bakharing.
Je komt even in de bewoonde wereld om net na de Nijlense beek een ganse tijd over een onverharde weg te rijden met links bossen en rechts weilanden en akkers. Eens de weg terug verhard ben je zo aan de windmolen in Bouwel. De oorspronkelijke molen (1791- 1914) werd in 1925 vervangen door de molen van Voortkapel-Westerlo als schadevergoeding voor het platbranden in 1914 van de oorspronkelijke molen door het Belgische leger. De huidige molen rust op dezelfde teerlingen (funderingen) en werd na de gebruikelijke aftakeling volledig gerestaureerd in de periode van 1973 tot 1978. Bij goede weersomstandigheden draait de molen nu 2 maal per maand.
Je trekt na de passage door het gehucht Langeheuvel door een kleinschalig landbouwgebied terug naar de Hogewegmolen, je vertrekplaats.