Speedyjef
Fietsen in Belgiƫ
 

http://www.speedyjef.be

Jan Primusroute verkort

Bron: Toerisme Provincie Vlaams Brabant www.vlaamsbrabant.be en brouwerij Haacht www.primus.be

Vertrekpunt: Parking Het Brouwershof (tel. +32 (0)16 60 71 26), Provinciesteenweg 10, 3150 Haacht.

Afstand: 43 km, knooppunten KN,Parking, RA ri spoorweg, net over spoorweg RA riKN 27 – 26 – 72 – 30 – 66 - 64 – ri 29 tot net voor brug over A2 (E314) schuin links (parallel met A2), A2 oversteken aan volgende brug, 2 de straat LA = Beukepleinbaan = kassei en wordt later onverhard, uiteindelijk mountainbikepad, EW, LA, Hellegat – KN 63 – 62 – 10 – 92 – 67 – 71 – 25 – 23 – LA ri Haacht Centrum – Stationstraat – Provinciesteenweg – Parking Het Brouwershof.

Traject: Jan Primus was in de 2 de helft van de 13 de eeuw hertog van Brabant en een verwoed bierdrinker, zodat hij menige brouwerijen van voorrechten voorzag, getuige de brouwerij van Haacht.

Aanvankelijk rijdt je steeds op de rand van de bewoonde wereld met aan je andere zijde laagliggende canadabossen en weilanden, afgewisseld met maisvelden. Na Wakkerzeel zoek je de vallei van de Dijle op, je rijdt rond Rotselaar en via het Montfortcollege (voormalige abdij Vrouwenpark van de Cisterciënzerinnen) bereik je Wezemaal. Na de A2 (E314) krijg je +/- 2 km mountainbikeroute voorgeschoteld, alvorens de klim van het Hellegat naar de Donkerstraat aan te vatten. Via het Klarenbos en de Waterloosstraat daal je af naar de Moedermeule, tijd voor een verpozing. Je trekt richting Demer en rijdt langs de kastelen Nieuwland en Rivieren om in Betekom de andere oever op te zoeken. Je zweeft boven de vallei en ziet weilanden, maisvelden, braakliggende gronden en Canada- en populierenbossen aan je voorbijschuiven. Je blijft de Demerdijk bereiden tot in Werchter waar dan terug de Dijle volgt tot op de grens van Haacht en Keerbergen. Nog even langs het marktplein in Haacht en je bent zo terug op je vertrekplaats. Gezondheid!