Speedyjef
Fietsen in Belgiƫ
 

http://www.speedyjef.be

Jan Primusroute

Bron: Toerisme Provincie Vlaams Brabant www.vlaamsbrabant.be en brouwerij Haacht www.primus.be

Vertrekpunt: Parking Wezemaalplein, 3111 Wezemaal.

Afstand: 58 km, knooppunten KN, ri KN 64 – 29 – 65 – 63 – 62 – 10 – 92 – 67 – 71 – 25 – 23 – ri 22 over de Demerbrug links ri Haacht Centrum – Stationstraat – Provincieweg tot net voor spoorweg links ri KN 27 – 26 – 72 – 30 – 66 – ri 64.

Traject: Jan Primus was in de 2 de helft van de 13 de eeuw hertog van Brabant en een verwoed bierdrinker, zodat hij menige brouwerijen van voorrechten voorzag, getuige hiervan de brouwerij van Haacht.

Eens we de A2 (E 314) gekruist hebben rijden we door een laaggelegen landschap vol grachten en veel braakliggende gronden. Stilaan winnen we hoogte en zien we voornamelijk weilanden. Nu begint de “bergzone”, we overwinnen achtereenvolgens de Bergstraat en de Molenberg om dan af te dalen naar het Kasteel van Horst. In Nieuwrode volgt dan de Panoramastraat en de Sint-Jobsweg. Even verpozen tijdens de afdaling en dan de laatste helling, het Hellegat. Via het Klarenbos dalen we af tot aan de Moedermeule. We trekken richting Demer en rijden langs de kastelen Nieuwland en Rivieren om in Betekom de andere oever op te zoeken. We zweven als het ware boven de vallei en ziet weilanden, maisvelden, braakliggende gronden en canada- en populierenbossen aan ons voorbijschuiven. we blijven de Demerdijk berijden tot in Werchter waar we dan de Dijle volgen tot op de grens van Haacht en Keerbergen.

Via het centrum van Haacht fietsen we naar het station waar we de spoorweg links volgen richting KN 27. We balanceren steeds op de rand van de bewoonde wereld met aan de andere zijde laagliggende canadabossen en weilanden, afgewisseld met maisvelden. Na Wakkerzeel zoeken we de vallei van de Dijle op, we trekken rond Rotselaar en via het Montfortcollege (voormalige abdij Vrouwenpark van de Cisterciënzerinnen) bereiken we terug Wezemaal.