Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

Kempense Meren

 

 

Bron: Kempense Meren vzw www.kempensemeren.com  , kempensemeren@provant.be in samenwerking met Toerisme  Antwerpse Kempen www.antwerpsekempen.be
Vertrekpunt: Parking ‘t Meulezicht, Watermolen 10, 2470 Retie tel.: 014 / 37 18 18
Afstand: 68 km, Knooppunten KN. Vertrek met de rug naar het Meulezicht links ri KN 92 – 91 – 40 – 41 – 42 – 43 – 12 – 74 – 73 – 50 – 51 – 52 – 53 – 58 – 59 – 07 – 31 – 33 – 34 – 35 – 36 – 56 – 05 – 04 – 96 – 93 – ri 92.
Traject: De watermolen werd al in 1633 vermeld maar bestond waarschijnlijk reeds in de 14de eeuw. Hij is maalvaardig om graan te malen en van het onderslag type in de kempen, typisch voor traagstromende waterlopen.
We laten de molen achter ons om kortstondige op de grens van dennenbossen en weilanden te fietsen. Eens de baan Turnhout – Mol gekruist zien we de houten staak- of standaard windmolen, De Heerser, opduiken. Deze molen werd in 1794 in Arendonk gebouwd en in 1934 overgebracht naar Retie. In het gehucht Obroek fiets je door een kleinschalige landbouwgebied met kleine percelen. Iets verder bereik je het Reties Goor, een systematisch ontwaterde en ontgonnen natte heide, hier zijn de blokvormige percelen veel groter. Op de grens van Retie met Dessel ligt het natuurreservaat “Het Goor”, vroeger een moerasgebied, in WO II drooggelegd, nog later werden visvijvers gegraven en enkele werden zelfs omgevormd voor recreatie zoals Het Campinastrand. Typisch voor het Goor zijn de waterplassen met rietgordels en canadapopulieren. Het is tevens een goede biotoop voor broedvogels en amfibieën. De fiets- en voetgangerbrug brengt je over het kanaal Schoten – Dessel. Op nu naar de Sas 4 – toren (35 m hoog met een prachtig uitzicht op de vele waterplassen ten gevolge van de zandwinning in de wijde omgeving, je ziet onder andere het Zilvermeer, Zilverstrand, het ecocentrum De Goren, Sunparks Kempense Meren en de natuurgebieden Meergoor en Buitengoor) en natuurlijk de Pannenkoekenboot.
Op het kruispunt, een unicum in Europa nl. 3 kanalen, van het Kempisch Kanaal (Bocholt-Herentals), het kanaal Dessel-Schoten en het verbindingskanaal (Dessel – Kwaadmechelen), volgen we het kanaal Dessel – Kwaadmechelen om even later het kanaal te verlaten voor een ommetje door Balen met o.a. het Recreatie- en natuurpark De Keiheuvel, de Kapel van Schoor, Scheps (de bakermat van Balen, de bijnaam “kruier” is te wijten aan het verplaatsen van de kerk van Scheps naar het huidige centrum), de Hoolstmolen en de Straalmolen (beiden vnl. gebruikt om smout (koolzaadolie) te slaan).
Via Olmen en Hulsen trekken we richting Mol. We passeren het Technisch Instituut St Pieter en Pauwel, het Rijksopvoedingsgesticht en het Molse Sportpark. We rijden een tijdje door de laaggelegen vallei van de Molse Nete naar Ezaart waar we de Ezaartmolen kunnen bewonderen. Deze molen is een bovenkruier m.a.w. alleen de bovenkap kan draaien. We trekken nu tussen de dorpskernen van Millegem en Achterbos door richting Golf club Nuclea Mol, vlak bij het Kempisch Kanaal (Herentals – Bocholt). We volgen dit naar rechts en rijden langs de woonblokken “ de Boeretang” (huisvesting voor werknemers van het SCK) om even later langs rustige wegen en tussen de weilanden naar ons vertrekpunt, de watermolen van Retie, te fietsen.