Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

Land van Turnhout

 

 

Bron: Land van Turnhout www.landvanturnhout.be   , stijn.marinus@tpa.be in samenwerking met Toerisme  Antwerpse Kempen www.antwerpsekempen.be
Vertrekpunt: Parking “De Oude Eik” , Leiseinde 3, 2300 Turnhout (Zevendonk) tel.: 014 / 41 98 85.
Afstand: 72 km, Knooppunten KN. Verlaat de parking en draai linksaf, Leiseinde, richting Tielen en volg KN 78 – 70 – 69 – 59 – 60 – 72 – 68 – 01 – 04 – 32 – 58 – 55 – 56 – 60(NL) – 59(NL) – 61 – 62 – 64 – 28 – 89 – 90 – 78.  
Traject: Al snel fiets je over en onverhard, goed bereidbaar, fietspad om dan even door de industriezone Veedijk te trekken. Je rijdt eventjes langs de E34 met links het Grootenhoutbos, eens een jachtgebied van de hertogen van Brabant, later vnl een dennenbos, aangeplant voor de limburgse mijnen en nu eigendom van het Vlaamse Gewest en opengesteld voor het grote publiek.
Aan de overzijde van de autostrade, fiets je langs de zuidkant van Vosselaar naar het Giels Bos, een vroeger deel van het Grootenhoutbos. Op dit domein, met grote vijver en veel neerhofdieren, is ook een home gebouwd voor mindervalieden. Aan café Boskant bevindt je je op een 3-gemeenten punt nl. Vosselaar, Beerse en Lille. Aan KN 60 vindt je een kapel, gebouwd tussen 1413 en 1475 ter ere van St-Cornelius, patroonheilige voor stuipen, jicht en vallende ziekte. Je nadert nu het kanaal Schote-Turnhout-Dessel en volg net voor het kanaal een onverhard fietspad. Aan de overzijde zie je verscheidene steenbakkerijen. Na een tijdje buig je rechtsaf, weg van het kanaal, naar de Looypaal. Die staat op het punt waar drie gemeenten (Beerse, Turnhout en Vosselaar) samenkomen. De paal is tevens een kruispunt van 4 wandelwegen, vermeld op de wandelboom, en 2 fietsroutes (Achtzalighedenroute en de Binkenroute).
Net voor de ring (R 13) vindt je links de Flipkensvijver, een prachtig aangelegd domein. De trotse eigenaars pronkten graag met hun rijkdom en lieten reeds in de 19de eeuw het volk genieten van hun tuin. In de winter mocht er geschaatst worden op de vijver. Er bevond zich ook een grafheuvel op het domein. Er werden 3 urnen gevonden, waaronder de bekende Drakenstein-urn , die je kan bewonderen in het Taxandriamuseum.
Langs de Nieuwe Kaai, vroeger een desolaat oord, nu één van de mooiste plekjes van Turnhout met een prachtige jachthaven en een ontmoetingsplaats voor wandelaars, fietsers en schippers, beland je terug aan het kanaal Schoten-Dessel. Dit kanaal was oorspronkelijk een zijarm van het Kempens Kanaal en werd later doorgetrokken tot in Antwerpen. Hierbij stootte men op enorme kleilagen. Zij lagen aan de basis van de baksteenindustrie.
Je volgt nu de overkant van het kanaal richting KN 01(waar je Het Bels lijntje op kan fietsen tot in Baarle-Hertog) tot in Ravels. Je trekt door een laaggelegen streek vol oude kleiputten. In Ravels trek je door de Vlaamse gewestbossen, onverharde boskiezelwegen liggen op je te wachten. Kortstondig fiets door Nederland met o.a. het boscomplex “De Hoge Vijvers”(privébezit), de naam is ontleend aan de vroegere turfputtenom dan langs de velden in Arendonk te belanden. Tijd voor een stop.
Nu ga je westwaarts, het landschap verandert van landbouw naar kleine bos- en heidegebieden. Net voor Oud-Turnhout trek je door het natuurgebied de Liereman, een mix van natte en droge heide, duinen en venen, afgewisseld door weilanden en bossen.
Tussen Oud-Turnhout en Zwaneven rijd je door  prachtige dreven. In Corsendonk met haar Priorij  (vroeger een studieklooster van de Augustijnen, nu een hotel en congrescentrum) zie je de nog jonge appelteelt. Op het grondgebied van Kasterlee rijdt je rond het natuurreservaat “De Tikkebroeken” (in feite een tweede Liereman) tot de “Schaepershoeve” (een schilderachtige hoeve uit de 16de eeuw) om tussen ruilverkavelingen terug naar Zevendonk te fietsen.