Speedyjef
Fietsen in Nederland (Peter)
 

http://www.speedyjef.be

Loonse en Drunense Duinenroute

 

Bron: ANWB / VVV Fietsgids Midden-Brabant  www.anwb.nl
Vertrekpunt:hoek Kerkstraat en Oranjeplein, Loon op Zand, NL
Afstand: 44 km, bewegwijzerd
Traject: Loon op Zand (voorheen Venloon op Zand genaamd) is een heropbouw van het iets noordelijk gelegen Venloon (onder het zand verdwenen in 1398). De route trekt rond de Loonse en Drunense Duinen, een stuiflandschap ontstaan door het afsteken van de heide. De Loonse duinen werden in 1900 verankerd door boomaanplantingen, De Drunense zijn bewust in stand gehouden. Om deze gebieden te beschermen tegen de hoge recreatiedruk wordt hier een Nationaal Park ingericht.
Eens buiten de dorpskern belanden we spoedig in de aangelegde bossen. We rijden “over” Venloon naar Roestelberg. Hier en daar zien we nog stukken heide. Na Roestelberg trekken we verder door de bossen naar de rand van Drunen om dan over een hoge dijk langs het afwateringskanaal ’s Hertogenbosch – Drongelen te rijden. Het afwateringskanaal voert het overtollige water van ’s Hertogenbosch naar Drongelen aan de Bergsche Maas. De dijk beschermde de laaggelegen gronden tegen overstromingen van de Maas.
We kruisen de weg naar Cromvoirt en bereiken de Vuchtse Heide met rechts zijn Lunetten, oude vestingswerken, een deel van de vroegere verdedigingslinie rondom Den Bosch. Aan de korenmolen Emma (te bezichtingen) in Vucht is het tijd voor een verfrissing! 
Even na Vucht rijden we dan kilometers lang langs “De IJzeren Man”, een prachtig recreatiegebied met ondermeer zwemgelegenheid. We belanden nu terug aan de rand van de Loonse beboste Duinen, we zien ze rechts van ons opduiken, en op +/- 6 km van het einde stoppen we een 2de keer voor een verfrissing op het terras van “ De Rustende Jager”. Langs enkele hotels en manèges bereiken we ons startpunt in Loon op Zand.