Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

Louis Verbeeckroute

 

 

Bron: KWB-werkgroep Gezinsfietsen Tessenderlo luc.vermeesen@pandora.be
Vertrekpunt: St-Josefsplein, kerk SchooTessenderlo
Afstand: 49 km, bewegwijzerd, gele zeskantborden met blauwe opdruk
Traject: We laten de dorpskern direct achter ons om over een heuvelrug, parallel aan de Laak, te fietsen en zien links het gemeentelijk sportpark “de Voordijcker”. Langs rustige landelijke wegen peddelen we naar de Markt in Tessenderlo. Snel velaten we het centrum en we volgen een heel eind de spoorweg naar Diest (je kan er ook “railbiken”)  in omgekeerde richting en belanden in Genebos. Hier raken we even het industriepark met haar tweedehandsmarkt, de “Zwarte Markt”, iedere zondag bezocht door duizenden waaronder vele buitenlanders.
Even voor Berg zien we de fabrieken van Tessenderlo Chemie opduiken. Even later rijden we langs de oude windmolen, iedere laatste zondag van de maand in werking, en kunnen we genieten van een mooi vergezicht van het centrum van Tessenderlo.
Rustige wegen leiden ons naar de Rodenberg op de scheiding van de Kempen en het Hageland, hier wachten ons twee pittige beklimmingen maar de natuur is er zo mooi, geniet ervan op de prachtige picknickplaats. Geleidelijk dalen we af naar Engsbergen waar we een ommetje maken langs kleinschalige akker- en weilanden en het Kasteel van Asdonk, ooit in het bezit van de Prinsen van Oranje. Even verpozen en een gezellige pint drinken in de dorpskern alvorens de beklimming van de “Houterenberg”( het hoogste punt, 52 m, van Tessenderlo) aan te vatten. Na de inspanning kan je genieten van een afdaling naar een bosrijk gebied, de groene long van Tessenderlo. Je vindt er het Bosmuseum en de “Toeristentoren”, die geeft je een zicht op de kerktorens van de drie provincies.
Via een ommetje langs de Schoterheide met zijn Galgenberg waar in het verleden misdadigers terechtgesteld werden en zijn duivelskuil, een oude poel in een grote weide, bron van bijgeloof, belanden we terug aan ons vertrekpunt.