Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

Marcinelleroute

 

Bron: Toerisme Hageland , www.toerismehageland.be 
Vertrekpunt: Corn Vissenaekensplein, 3131 Betekom, verlaat het plein langs de kant van de Gelroodsesteenweg en rijd noordwaarts tot aan het Sint-Jozefsinstituut, waar je de route kan oppikken.
Afstand: 26 km, bewegwijzerd, witte zeskantborden met zwarte tekst
Traject: De route loopt over het grondgebied van Betekom, Begijnendijk, Pijpelheide, Grootlo, Tremelo en Baal. De route werd uitgestippeld ter herdenking van de mijnramp in Marcinelle in 1956. De ramp maakte 262 slachtoffers waaronder 33 Vlamingen, allen van de regio Hageland-Zuiderkempen. In 1957 werd ter herdenking van de niet geïndentificieerde slachtoffers een monument, in de vorm van een mijnlamp, op het kerkof van Betekom geplaatst. In 2006 werd een tweede monument aan de gemeentelijke basisschool van Betekom opgericht naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de ramp.
We zijn nog maar net weg of we rijden, na een korte, onverharde helling langs de ruïne, opgetrokken in ijzerzandsteen, van de molen van Betekom, in de jaren 1400 gebouwd in opdracht van de heer van het Kasteel ter Rivieren.
De ganse route is een aaneenschakeling van kleinschalige landbouwgebieden, kleine beschermde natuurgebieden met her en der kleine bospartijen, aanvankelijk dennen-, later loofbomen. De rustige wegen zorgen voor een ongestoord fietsplezier. Verpozen op een terrasje is iets moeilijker, gelukkig speelt de afstand in je voordeel.