Speedyjef
Fietsen met Okra O.L.V. Olen
 

http://www.speedyjef.be

Okra:

  • Open Kristelijke Respectvolle en Actieve beweging.
  • Activiteiten: fietsen, wandelen, petanquen, sport en spel, turnen, kubben, bowling, toneel, vorming, uitstappen...

O.L.V. Olen – Ons Genoegen Nijlen

 

 

Bron: OKRA O.L.V. Olen
Vertrekpunt: Kerk O.L.V. Olen, 2250 Olen
Afstand: 47 km,  niet bewegwijzerd
Traject: Je hebt het dorpsplein net verlaten of een afgescheiden fietspad brengt je langs de aloude afspanning “De Bastiaan” (volgens de legende ooit bezocht door Keizer Karel) naar het sluizencomplex op het Albertkanaal. Dit kanaal kan schepen aan tot 4.000 ton en duwbakcombinaties tot 9.000 ton.
Je trekt over een rustige baan langs de jongste parochie van Herentals: St-Jan om dan parallel met de E 313 door de velden naar Noorderwijk te fietsen. Hier rijd je een tijdje door een industriepark om dan terecht te komen in een kleinschalige landbouw gebied. Je passeert achtereenvolgens het gehucht Langenheuvel, de windmolen van Bouwel en als je goed oplet de Taverne “Paardenhof”
Eens de spoorweg en grote baan richting Lier overgestoken beland je in een heuse villawijk. De centen die daar geïnvesteerd zijn hou je niet voor mogelijk. Je laat de centen achter je liggen en fietst over kalme wegen door de noordkant van Nijlen. Weilanden overheersen en na een klein stukje langs de baan naar Broechem neem je links de dijk van de Kleine Nete. Ons genoegen is de kantine van de 2de visvijver die je ziet liggen. Met een beetje geluk kan je er aangenaam verpozen om iets te drinken.
Lukt dit niet (wat kan gebeuren) dan keer je terug langs dezelfde weg tot aan de steenweg naar Broechem, steek die over en volg het fietspad op de rechteroever van de nete. Je volgt de kronkelende Kleine Nete gedurende 4 km. Je torent hoog boven de laaggelegen buitenverblijfjes, hooilanden en maïsvelden. Rechts ligt zelfs nog een oude zijarm.
Je duikt een onverhard pad in om recht naar de “Slappen Uier “ te bollen. Hier heb je meer kans voor een drankje  en een hapje. De taverne is legendarisch. Ontstaan in een boerenschuur en zo succesvol dat de boer zijn landbouwactiviteiten liet voor wat ze waren en zich uitsluitend toelegde op de uitbouw (vnl aan de binnenzijde) van zijn taverne onder het alziend oog van zijn vrouw Roza.
Eens je de “Slappen Uier” verlaten hebt rijdt je door de velden terug naar de villawijk en zoek je in Grobbendonk  de kanaaloever op. Deze brengt je tot aan de forse helling aan de sluizen van Olen. Je steekt het complex terug over en fiets langs de overkant nog even langs het kanaal. Aan “De Bastiaan” wijk je af van de heenweg om langs een andere weg terug je vertrekpunt te bereiken.