Speedyjef
Fietsen in Belgiƫ
 

http://www.speedyjef.be

ROB Fietsroute Oost

 

Bron: ROB, Oost-Brabantse regionale omroep

Vertrekpunt: Zwembad op de Demervallei-parking, aan Ring Oost, 3200 Aarschot

Afstand: 56 km, bewegwijzerd, witte zeskantborden met blauwe tekst en rode pijl

Traject: Je rijdt langs de ring via Gijmel naar Langdorp waar je een eerste klimmetje te verwerken hebt op de Wandelaarsstraat en de Kapittelstraat. Het typische overgangsgebied tussen Kempen en Hageland, de bossen en heide verdwijnen voor laaggelegen weilanden.

Van Testelt gaat het naar Messelbroek, hier begint de heuvelzone. Als opwarmertje krijg je de Rommelaar met het uitlopertje de Wijnberg, even verder heb je een mooi uitzicht op de Mottevallei. Eens de Dietsesteenweg in Rillaar overgestoken klim je gezapig hoger en hoger. Je rijdt langs het kasteel van Speelhoven door weilanden richting A2. Even aanschouw je het drukke verkeer om dan langs de proefteeltvelden van de K.U.Leuven terug naar Rillaar af te dalen.

Je begint aan een fikse beklimming, de Houwelaart om dan geleidelijk via de Kriegsberg naar Nieuwrode af te dalen, de wijn- en boomgaarden schuiven aan je voorbij. Even langs de rijksweg om dan via een ommetje langs Houwaart naar de Waterburcht van Horst te fietsen. Dit middeleeuws kasteel met park en vijvers werd in 1971 geklasseerd en is nu een recreatiepark, ideaal om even te verpozen in het cafetaria.

Via St-Pieters-Rode beland je terug in Nieuwrode en mag je de Panoramastraat beklimmen, als het niet zwart ziet voor je ogen heb je een prachtig uitzicht, en uiteindelijk beland je op het Rot. Al dalend toer je verder onder de E314 (A2) door om dan vanuit het Hellegat de Donkerstraat te beklimmen. Aan een klein kerkhofje rijdt je links door het kronkelend Klarenbos om dan via de Waarloosstraat naar de Moedermeule af te dalen. Dorst?

Even na het dorp van Gelrode neem je de laatste helling, nl de Gelrodeweg en je bereikt de Steenweg op St-Joris-Winge. Je steekt over en doet nog een inspanning om de laatste hoogtemeters in de Geetsstraat te overwinnen om dan rustig naar het centrum van Aarschot of te dalen en de Demervallei-parking te bereiken.

Routebeschrijving: zie http://users.pandora.be/fietsroutes/