Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

Rondom abdij Postel

 

 

Bron: Toerisme Provincie Antwerpen   www.tpa.be Toerisme Lier www.antwerpsekempen.be
Vertrekpunt: KN 72, kruising Postelsebaan met kanaal Schoten - Dessel
Afstand: 52 km, knooppunten KN 72 – 67 – 17 – 92 – 15 – 14 – 16 – 18 – 22 – 77 – 76 – 232 – 260 – 75 – 51 – 50 – 73 – 74 – 12 - 72.
Traject: Vlak na het vertrek rijdt je langs het natuurreservaat “De Ronde Put” , ontstaan door intensieve turfwinning. Een 60-tal verschillende vogels broeden rond de put, beschermd door hoge rietkragen. Na het verlaten van de kanaaloever en het doorkruisen van een Arendonks industrieterrein balanceer je een tijdje op de grens met Nederland. Je trekt verder Nederland binnen langs de Reuselse Mierden met hun moerassen en venen.
Wanneer het droger word vertoef je op de Peelse Hei, gelegen in het land van de 8 zaligheden. Deze streek ligt tussen 8 dorpen die allen eindigen op –sel (Duizel, Eersel, Reusel,…). Nederlandse soldaten, die hier rond 1830 ingekwartierd waren tijdens de Belgische Revolutie, vonden de streek   sel-lig of armzalig. Smalend werden ze zaligheden genoemd.
Je fietst zuidwaarts door de Boswachterij de Kempen richting Postel. Als je de golfterreinen aan de Steenovens gepasseerd bent dan nader je de abdij. Hier kan je genieten van Postels bier, brood en als streekproduct erkende welgekende kaas. Een breed fietspad brengt na =/- 10 km tussen velden en bossen aan het kanaal Herentals – Bocholt. Hier vind je nog een pareltje van industrieel erfgoed. Op een goede 2 km moest men een hoogteverschil van meer dan 12 meter overwinnen. Omdat in die tijd  de technologie maar een hoogteverschil van 2 meter toeliet bouwde men 3 maal twee sluizen na mekaar. Later werden de dubbele constructies vervangen door enkelvoudige.
Liefhebbers van vennen, natte en droge heide en van hun bewoners, de vogels komen zeker aan hun trekken in de natuurgebieden de Maat en den Diel. De bewegwijzerde natuurwandeling “Den Diel” (4 km) is een echte aanrader.
Na de natuur rijdt je door “het” gebied van waterrecreatie. Sunpark De Kempense Meren, het Zilvermeer met zijn haven “Port Aventura en het Zilverstrand en het Ecocentrum De Goren vormen een prachtige entiteit. Wandelen, fietsen, een tentoonstelling meepikken… Alles in handbereik.
De Sas 4-toren aan het kanalenkruispunt geeft je een prachtig wijds zicht op de omgeving. Het vaartketsersmonument  werd opgericht ter ere van de vaartketsers nl mannen, vrouwen, kinderen en later ook paarden pleegden in het verleden de schepen voort te trekken. De schepen hadden in die tijd immers nog geen motor.
Al deze grote waterpartijen zijn niet natuurlijk ontstaan. De winning van wit zand voor voornamelijk glas voor de bouw creëert jaarlijk hectaren bij. Men spreekt reeds van het kempens Lake District. Na de fietsbrug over het kanaal ben je zo terug aan je vertrekpunt.