http://www.speedyjef.be
Okra:
- Open Kristelijke Respectvolle en Actieve beweging.
- Activiteiten: fietsen, wandelen, petanquen, sport en spel, turnen, kubben, bowling, toneel, vorming, uitstappen...
O.L.V. Olen – Scherpenheuvel

Bron: OKRA O.L.V. Olen
Vertrekpunt: Kerk O.L.V. Olen, 2250 Olen
Afstand: 51 km, niet bewegwijzerd, vertrek- en eindpunt GPS-route liggen op Oevelseweg wegens onoplettendheid van ondergetekende. Het stukje van en naar de kerk ontbreekt.
Traject: De bedoeling van deze rit is op een veilige manier via de kortst mogelijke weg naar Scherpenheuvel te fietsen. Het merendeel van de tocht verloopt over afgescheiden fietspaden langs de grote baan.
Het bedevaartsgebeuren met de heilige mis, kruisweg en rozenkrans in Scherpenheuvel staat centraal. Tussenstops aan tavernes zoals “Mie Maan”, die je 2 maal passeert, worden straal voorbij gereden. Boetedoening moet er zijn. In Scherpenheuvel kan je je schade wel inhalen. Eet- en drankgelegenheden, samen met de verleidelijke kraampjes doen hun best om je oorspronkelijk doel te laten vergeten.
Toch heeft deze rit genoeg bezienswaardigheden. Je passeert langs de Norbertijnenabdij (1130)in Tongerlo met zijn abdijboekhandel, Da Vinci-museum, ontmoetingscentrum en Iconenatelier. In Westerlo fiets je even door de tuin van het gemeentehuis, gevestigd in een vroeger kasteel. Je vangt tevens een glimp op van het kasteel van de Merode, jaarlijks te bezichtigen begin juli tijdens de kasteelfeesten. Op de terugweg heb je een beter zicht.
Ter hoogte van de taverne “Mie Maan”, tijdens de meimaand een welgekome rustplaats voor de bedevaarders te voet, vindt je rechts het provinciaal domein “Hertsberg”, een paradijs voor wandelaars, joggers, ruiters en mountainbikers. Eens de abdij van Averbode (1134), een Norbertijenabdij, bekend voor retraites, rondleidingen en ooit uitgever van “Zonnekind”,voorbij trek je langs het geboortehuis van Ernest Claes, beroemd schrijver van o.a. “De Witte”, in Zichem.
In Zichem volg je een pad in dolomiet dat je rond het centrum van het dorp,langzaam oplopend naar Scherpenheuvel brengt. Aanvankelijk zie je links het laaggelegen Molenstedebroek, je kruist de Demer en rechts staat de Maagdentoren in de stellingen ter restauratie. Deze “donjon”toren met een diameter van 15 m en 26 m hoog is nog steeds een onderwerp van discussie. Was het een woontoren, een teken van uiterlijke praal of een verdedigingstoren van het nabijgelegen verdwenen kasteel van Zichem. Kwatongen beweren dat Renier II van Schoonvorst, heer van Zichem de toren in 1383 liet bouwen om zijn dochter er in op te sluiten omdat ze “onder haar stand” met de zoon van een wapensmid wilde trouwen.
In Scherpenheuvel zelf vindt je de basiliekmet als grondplan een zevenpuntige ster( verwijzend naar de zeven vreugden en zeven smarten van Maria), de 62 m diepe (wens)waterput, Mariahal, Oratorianenklooster en College, Huis Aartshertogen (Gulden Vlies) en het Onthaalcentrum “De Pelgrim”.
Op de terugweg kan je in de zomer nog een ommetje maken langs de “lekdreef”, gelegen tegenover de hoofdingang van de abdij. De “lekdreef” is wijd en zijd bekend voor zijn ijsjes.
|