Speedyjef
Fietsen met Okra O.L.V. Olen
 

http://www.speedyjef.be

Okra:

  • Open Kristelijke Respectvolle en Actieve beweging.
  • Activiteiten: fietsen, wandelen, petanquen, sport en spel, turnen, kubben, bowling, toneel, vorming, uitstappen...

O.L.V. Olen – Ter Hoeve Testelt

 

 

Bron: OKRA O.L.V. Olen
Vertrekpunt: Kerk O.L.V. Olen, 2250 Olen
Afstand: 44 km, niet bewegwijzerd
Traject: Je verlaat de dorpskern langs rustige wegen, je passeert kortstondig dennenbossen en een gescheiden fietspad brengt je over het Albertkanaal. Eens de E313 onderdoor trek je rechts rond Oevel. De bebouwing wordt dunner om vervolgens te verdwijnen voor weilanden en maisvelden. Je passeert het stadion van VC Westerlo om even later de boorden van de Grote Nete op te zoeken.
Je passeert “Het Trammeke aan de Lange Brug in het Riet”, dit is een oude mobiele dam die dienst deed als sluissysteem op de Grote Nete. Sinds 1999 is het als monument beschermd.
Met het Trammeke kon men de velden bij droge periodes onder water zetten via een kanalensysteem. Tegelijkertijd kon ook met een duikersysteem de kasteelvijver gevuld en gespoeld worden. Bij het aanschouwen van het kunstwerk ligt het kasteel van De Merode achter je. Aan de overzijde van de Nete volg je een onverharde weg. Rechts staan enkele banken bij een kapel. Je kan er lekker verpozen in de schaduw. Je trekt tussen landerijen naar het gehucht “Elschot”(Willem Elschot, de schrijver!) en belandt bij het gekende fiets- en wandelcafé “Mie Maan”. Even volg je de grote baan langs provinciaal domein “ De Hertsberg”, druk bezocht door wandelaars, joggers en mountainbikers. Bossen en heidestroken brengen je  naar dun bevolkte gebieden. Even later voert  een lintbebouwing je naar het volkscafé “Ter Hoeve” (donderdag sluitingsdag!).
Na een “verplichte” rust in de herberg keer je op je stappen terug. Met dien verstande dat je na een goede km rechts de Langestraat in te draait. Die voert je richting Veerle – Heide, een zeer rustig gelegen woongemeenschap. Het gebied van de Rode Laak brengt je tot aan “Het Ooievaarsnest, een wijd en zijd bekende kinderboerderij. Door drassige weilanden rijdt nu terug naar het “Trammke”. Je kruist de Merodedreef en rijdt richting Tongerlo. Je kiest nu voor rustige wijken om zo naar Oevel te fietsen.
In Oevel kom je net voor de E313 terug op de heenweg. Je steekt het kanaal over en aan de drukke verkeersweg Geel-Punt – Herentals  ga je rechtdoor. Na +/- 1.2 km rijdt je pal op de kerk, je vertrekpunt.