Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

Turfroute

 

Bron: Toerisme Provincie Antwerpen   www.tpa.be
Vertrekpunt: Parking De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout (tussen KN 81 en 25)
De Vroente is een natuureducatief centrum waar je met of zonder gids actief meer kan leren van het specifieke heidelandschap De Zoom – Kalmthoutse Heide, een grensoverschreidend natuurpark.
Afstand: 33 km, Knooppunten: KN ri  25 – 80 – 70 – 58 – 57 – 07 – 04 – 05 – 71 – 72 – 27 – 73 – 74 – 79 – 81 – ri 25.
Traject: De route doorkruist een heide en veengebied. De moeren werden reeds in de 14de eeuw ontgonnen. De Kalmthoutse Cultuurraad zorgde ervoor dat de streekprodukten het Turfbier, de honing en een konijntje de basis vormden voor een heerlijk gerecht “Het geturfd Heidekonijn”. Om van deze lekkernijen te kunnen genieten kan je best op voorhand even informeren waar je hiervoor terecht kan. De route zelf is zeer dun bezaaid met horecazaken.
Een onverhard, autovrij fietspad brengt je naar de Markgraaf, een buffergebied tussen de heide en de woonzone. Vroeger stond hier een prachtig kasteel met pachthoeven, gelegen in een gebied met voornamelijk natte weiden, nu zie je een mooie villa met een manège. Nog even balanceer je op de rand van de heide en de bewoonde wereld om dan langs het zuiveringsstation richting Wildert te trekken. Je rijdt door het gebied van de Turfvaart en het riviertje de Nol met talrijke grachten. De Bakkersmolen met winkel, museum, bakkerij en stoommachinenmuseum en gelagzaal, nodigt je uit tot verpozen.
Je trekt nu verder richting Nieuwmoer, de naam verwijst naar de talloze moeren die voor de landbouw werden drooggelegd. Om te beletten dat, door de hoge schuldenlast van de Abdij van Tongerlo, de gronden in vreemde handen zou vallen werden de gronden verpacht voor turfontginning en werd er een vaart (Rosendaalse vaart) gegraven om het overtollige water van de vele via kleine sluisjes af te voeren naar de Jan van Nispenvaart.
Eens in een wijde bocht om Nieuwmoer heengetrokken bereik je “De Maatjes” een beschermd natuurgebied bestaande uit rietvelden en eigenlijk behorend tot het veel groter rietland “De Matjes” in Nederland waar men in de winter Schotse Galowayrunderen kan aanschouwen. Zij onderhouden de heide in de zomer en overwinteren in de Matjes.
Je fietst nu verder tussen grote landerijen (ruilverkavelingen) terug tot aan de rand van Kalmthout. Je bent nu vlak bij het “Suske en Wiske-museum”om dan langs het “Klein Schietveld” te trekken. Dit gebied werd vroeger gebruikt om schietoefeningen te doen en is nu samen met het “Groot Schietveld” van Brecht-Wuustwezel een aaneenschakeling  van dennen-, eiken- en berkenbossen met weilanden, vennen en heide.
Ongemerkt beland je in de lommerrijke villawijken waar je zonder de nummerborden hopeloos verloren zou rijden. Even verder kom je aan het Station van Kalmthout-Heide, gebouwd in 1897 voor de dagjesmensen van Antwerpen die hier kwamen genieten  van de rust op de Kalmthoutse Heide. Je bent nu op een boogscheut van je vertrekpunt verwijderd. Er rest je juist nog een passage door een woonwijk en je komt aan de “Vroente”, gelegen op de Withoefse Heide. Het onverharde fietspad door de heide ligt op een vroegere aftakkingsspoor, gebruikt om het zand van de meer dan 45 meter hoge Vossenberg af te voeren.