Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

Valkeniersroute

 

Bron: Toerisme Arendonk 014 / 40 90 68
Vertrekpunt: Parking Hotel-Restaurant-Taverne Ter Heyde, Postelsebaan 74, 2470 Retie = KN 72
Afstand: 50 km, knooppunten KN 72 – 67 – 59 – 60 – 56 – ri 96 – centrum -  Fietsroutenetwerk 94-97 – 97 – ri 29 –  centrum - Fietsroutenetwerk 13-14 – 13 – 12 – 16 – 18 – 22 – 77 – 72.
Traject: Je volgt een hele poos het kanaal Dessel – Schoten en je ziet aan je rechterkant 3 nieuwe loopbruggen die je naar het vogelreservaat “De Hooyput” brengen. Hier kan men toren- en boomvalken, sperwers, buizerds en bonte spechten waarnemen. Even verder ligt aan je linkerkant, over het kanaal, het reservaat “Het Goorken”. Ter hoogte van Arendonk verlaat je het kanaal.
Al dra rijd je over een onverharde weg door het gebied van de “Hoge Vijvers” met verschillende vijvers, ontstaan door de vroegere turfwinning. Je fietst langs het natuur- en recreatiegebied met  camping het “Zwartven” door de Turnhoutse Heide naar Hoge Mierde.
Vanaf hier kan je genieten van brede fietspaden afgewisseld met verkeersarme landwegen. Je trekt in een wijde bocht om Reusel heen, doorkruist Hulsel (amper 750 inwoners) en vermijdt de dorpskernen van Bladel en Hapert. Eens de A67 - E34 overgestoken belandt je op een prachtig fietspad in naadloos beton. Je fietst nu door de Cartierheide vroeger een jachtgebied van Baron de Cartier de Marchienne nu in het bezit van Natuurmonumenten (schenking in 1932). Staatsbosbeheer onderhoudt dit gebied van droge en vochtige delen met vennen door te plaggen, maaien en te laten begrazen. Met een beetje geluk zie je de “Bagadaize” koeien met egaal bleek-bruine vacht aan het werk.
Bij de grensovergang, de “Witrijt” genaamd en vroeger een groot landgoed, verlaat je de Cartierheide en trek je door de Luycksgestelse heide naar de Goorloop, een broedplaats van zangvogels, uilen en andere roofvogels. Langs de terreinen van de Steenovens Golf bereik je de Abdij van Postel, bekend voor haar kostbare bibliotheek, kaas, brood en het Postelbier.
Even fiets je over de grote baan om rechtsaf terug de natuur in te trekken. Stukjes dennenbossen, kreupelhout en een enkel stuk bewerkt veld brengen je langs de achterzijde van het “Familiestrand”, een bekende camping, terug naar je vertrekpunt.