Speedyjef
Fietsen in België
 

http://www.speedyjef.be

Vallei van de Grote Nete

 

 

Bron: Vallei van de Grote Nete www.valleivandegrotenete.be  , valleivandegrotenete@skynet.be in samenwerking met Toerisme  Antwerpse Kempen www.antwerpsekempen.be
Vertrekpunt: Parking St-Laurentiuskerk, Geel-Zammel, Zammelseweg, 2440 Geel
Afstand: 66 km, Knooppunten: ri KN 82 – 40 – 49 – 10 – 16 – 42 – 44 – 45 – 46 – 20 – 21 – 47 – 89 – 13 – 88 – 86 – 94 – 85 – 83 – 81 – ri 82 tot op einde Paddenhoek met de splitsing Kruishei en Weverstraat volgen we Weverstraat tot op de Grotesteenweg, rechts naar de verkeerslichten en dan links naar de kerk.
Traject: We fietsen door de velden naar Geel-Stelen waar we het Albertkanaal kruisen. Via de Bruegelhut bereiken we Winkelomheide. Op weg naar Zittaart passeren we het Gebergte in Meerhout. Na Zittaart volgen dennenbossen en later een laaggelegen gebied. Bij Nike gaan we over de E 313 en net na de afzink van de brug zien we de mooie toren van het Kapelleke van Schollaert in Vorst-Meerlaar.
We rijden even later langs het oude en nieuwe kerkhof. Een mooi fietspaadje brengt ons richting Groot Vorst waar we afbuigen naar Eindhout. We rijden niet door de dorpskern maar volgen enkele rustige wegen die leiden naar de Trichelhoek, de St-Bavokapel en Blaardonk. In Varendonk, let op het vroeger gemeentehuis!,  kiezen we resoluut voor de bossen en fietsen we langs Elschot, genoemd naar schrijver Willem Elschot, tot bij Mie Maan, een gekend fietscafé. Even pauzeren en dan via het licht oplopend Veerlepad, dwars door het Provinciaal Domein Hertberg, een paradijs voor wandellars en mountainbikers, naar “De Drie Eyken”, een camping en recreatiedomein. We dalen af naar de Westerlosesteenweg en fietsen even verder over het erf van een boerderij richting Zoerle om dan even de Provinciebaan te volgen naar Westmeerbeek. Dan trekken we links over wegen, gelegen op dijken, door het natuurgebied “Het Goor”, een uniek moerasgebied met een uitzonderlijk rijke en gevarieerde vegetatie te wijten aan het opborrelend kalkhoudend water. Na de dorpskern van Westmeerbeek volgen we de Nete stroomafwaarts tot op het grondgebied van Hulshout. Daar wenden we onze steven naar Hoog Heultje om via een laaggelegen gebied met boom- en plantenkweek op de Stippelberg te belanden. Zoerleberg brengt ons naar de Asberg, het hoogste punt (27 m) van Westerlo. We dalen af langs de Beeltjens, een passief recreatiegebied, gelegen op een boogscheut van de centrum van Westerlo, en rijden langs het Kasteel van Gravin de Merode, het huidige gemeentehuis. Op nu naar Tongerlo met zijn Norbertijnerabdij en Het Kasteel de Meeûs d’Argenteuil, nog steeds bewoond door nazaten. Iets verder trekken we langs de Beddermolen (molen bekleed met planken) en bereiken we terug het grondgebied van Zammel, ons vertrekpunt.