Speedyjef
Fietsen in Belgiƫ
 

http://www.speedyjef.be

Waters en Bossen

 

Bron: Fietsroutenetwerk Limburg www.toerismelimburg.be

Vertrekpunt: Taverne ’t Brökhôes, Oudebrugstraat, 3650 Dilsen

Afstand: 47 km, knooppunten: 48 – 55 – 60 – 61 – 63 – 58 – 57 – 56 – 50 – 49 - 48

Traject: We volgen de Zuid-Willemsvaart tot Eisden waar we oversteken en beginnen aan een tocht door de Tuinwijk, een wijk gebouwd door de steenkoolmijn voor haar werknemers. Je ziet het mijngebouw, de liftschachten, school, kerk, ingenieurs- en arbeiderswoningen, zelfs een casino. Voor hun tijd waren het zeer moderne huizen, nu zijn vele verbouwd en aangepast aan de huidige levensstandaard.

Langs het voormalig station komen we in direct in dichte bossen, nog even langs een stuk vals plat en een eerste watersplas duikt op. Een onverharde weg brengt ons achter het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis van Rekem, we rijden door de dorpskern en volgen even verder terug de Zuid-Willemsvaart, maar nu in de richting Dilsen.

Even voor Vucht verlaten we het kanaal en rijden langs Leut en Meeswijk naar de Winterdijk, een bescherming tegen de hoge waterstanden van de Maas in de winter.

We zitten nu vlak bij de Maas, oude en nieuwe grindgroeven schuiven aan ons voorbij. Via de Oude Maas bereiken we Dilsen, van hieruit gaat het langs Europalaan terug naar ons vertrekpunt.