Speedyjef
Wandelen
 

http://www.speedyjef.be

Heimbach var.2 (9.1 km)

 

Variante 2

 

Variante 2

 

Variante 2

 

Bron: Voetbal KWB Geel-Stelen i.s.m. Pensionn Haus Diefenbach
Vertrekpunt: Pensionn Haus Diefenbach, Brementhaler Strasse 44, D-52396  Heimbach
Afstand: 9.2 km, niet bewegwijzerd
Traject: Met de rug naar het Pension ga je rechtsaf. Je negeert het bord naar de Ruhrsee-Schiffart en loopt gewoon rechtdoor over de onverharde weg, stijl naar Beneden. Je belandt aan de voet de van de stuwdam van Heimbach met de Ruhrsee. Je vindt al dadelijk infoborden en voorbeelden van onderdelen van de gebruikte technieken om elektriciteit op te wekken.


Een brede asfaltweg loopt lichtjes bergaf langs de oever van het stuwmeer. Rechts zie je nu een zeer speciaal gebouw opduiken. Het “Kraftwerk van Heimbach”, opgetrokken in Jugendstil-stijl in 1905. In die tijd dreven 8 waterturbines één generator van 1500 KW aan.
In 1975 werden 2 nieuwe generatoren geïnstalleerd met een totaal vermogen van 16.000 KW of  genoeg voor 7.800 gezinnen. Het benodigde water ( 18 m³ per seconde!!!) komt via een 2,7 km lange pijp van de 110 m hoger gelegen Urftsee.


Je volgt de oever tot vlak bij de stadskern van Heimbach. Je ziet een klein buitenspeeltuintje in een parkje. Je slaat linksaf en neemt het bruggetje over de Ruhr. Je loopt steeds rechtdoor en neemt recht voor je een klinkerpad dat je al zigzaggend tot bij het “Haus des Gastes” brengt. Dit gebouw herbergt natuurbelevingsmuseum met de fauna en flora van de streek. Je vindt er tevens de bibliotheek van Heimbach en het “Konditorei-Café Krupp”. Je kan er aangenaam verpozen bij een koffie met gebak of een kleine snack en ondertussen genieten van het aanzicht van “Burg Hengebach/Kunstakademie” aan de achterkant van het gebouw.


Burg Hengebach, de geschiedenis gaat terug tot de jaren 1100, beheerst het stadsgezicht van Heimbach. Je kan de vertrekken van de hofhouding, verdedigingsmuur en toren gans het jaar gratis bezoeken.
Je loopt het zigzag-pad opnieuw naar beneden en volgt de asfaltweg naar rechts. Tussen de weg en de oever van de Ruhr zie je nu volkstuintjes, slechts een goede 5 m breed maar de meesten hebben ook een zonneterras op de oever. Even voorbij de niveauregeling van de Ruhr buigt de weg naar rechts.

In de bocht loop je rechtdoor naar beneden. Je treft een smal rotsachtig pad. Hier heb je geen keus meer. Je kan alleen dit paadje volgen. Met buggies ben je best met twee. Hier en daar zal je de kar over de hindernissen moeten tillen. Gelukkig moet dat niet al te dikwijls.aan het einde van dit pad kom je op een asfaltweg. Je negeert de 1ste weg links (die leidt naar een oude bekende nl Kraftwerk Heimbach) en volgt de weg die omhoog gaat. Steeds rechtdoor tot aan de grote baan = Schwammenaueler Strasse. Je slaat linksaf en na  +/- 500 m weer links de Brementhaler Strasse in. Effen omhoog en dan in dalende lijn tot aan het pension Haus Diefenbach.

 

Voor meer bezienswaardigheden zie: http://www.heimbach-eifel.de/go/tourismus-sehenswuerdigkeiten.html